Επικίνδυνο εντομοκτόνο DDT στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

Επικίνδυνο εντομοκτόνο DDT στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 14353/12.06.08

Προς Υπουργό

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που εκπόνησε το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ίχνη του επικίνδυνου και απαγορευμένου από τη δεκαετία του '70 εντομοκτόνου DDT (Dichloro-Diphenyl-Trichloroethane - χλωριωμένος υδρογονάνθρακας) εντοπίσθηκαν στην ατμόσφαιρα της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον χειμώνα του 2006 στον σταθμό ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίας Σοφίας.

Στη χώρα μας, ωστόσο, δεν πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και καταγραφή των επικίνδυνων συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο μετρήσεις για τη χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων. Από τις αναλύσεις της ομάδας των επιστημόνων που εκπόνησαν την έρευνα προκύπτει ότι στο κοκτέιλ χημικών που εντοπίζεται στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται επίσης νιτρικά και θαλάσσια άλατα, οργανική ύλη και τοξικές οργανικές ενώσεις.
Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερα από το καλοκαίρι, δεν υποβαθμίζει τα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια η έρευνα των επιστημόνων του Α.Π.Θ., ιδιαίτερα σχετικά με την ύπαρξη του απαγορευμένου εντομοκτόνου DDT στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. η χρόνια έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στα μικροσωματίδια προκαλεί γρήγορη εξέλιξη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, η οποία προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα είναι η τρίτη αιτία θανάτου. Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από ασθένειες που προκαλούνται ή συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για τα παιδιά, καθώς είναι πιο επιρρεπή και οι αναπνευστικές παθήσεις αυξάνονται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ερευνάται από το αρμόδιο Υπουργείο η προέλευση του επικίνδυνου εντομοκτόνου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης;

- Γιατί ενώ εδώ και χρόνια η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρώτη θέση στις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης (σχετική ερώτηση με θέμα «Πρώτη στην Ευρώπη στην ατμοσφαιρική ρύπανση η Θεσσαλονίκη» Αρ. Πρ. 9263/30.03.2005) είναι η πρώτη φορά που εκπονείται πλήρης ανάλυση των συστατικών που περιέχονται στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της πόλης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών σε περίπτωση που διαπιστωθεί διασυνοριακή μεταφορά του επικίνδυνου εντομοκτόνου μέσω αέριων μαζών;

 

Απάντηση Υπουργείου